Specialauktion Fritz Sjöström


Specialauktion med verk av bildkonstnären, viskompositören och vissångaren Fritz Sjöström den 2 oktober 2017. Fritz Sjöström var en mycket skicklig målare och skulptör och såg bildskapandet som sin huvuduppgift även om visdiktandet var lika nödvändigt för honom. Auktionen speglar Fritz Sjöströms mångfacetterade konstnärskap med verk i bland annat olja, akvarell, blyerts och gips.Sjöström utbildade sig på Valand och Konstakademien och var under 35 år själv lärare på Konstfack.

Under sina konststudier skrev Sjöström visor som han började framföra i sin närmsta bekantskapskrets. I början av 1950-talet började hans visor att sjungas på radio av Christian Bratt och sedan släpptes vissamlingen och EPn Visor till Katarina med sång av Fritz själv. Därefter släppte Sjöström vissamlingar som han själv sjöng in eller där andra tolkade hans verk.

Fritz Sjöström har tilldelats bland annat Hambestipendiet och SKAP-stipendiet och hans måleri finns representerat i Konungens samlingar, Göteborgs Konstmuseum, Norrbottens museum och Nationalmuseum. Fritz Sjöström har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar, bland annat till Västerortskyrkan i Vällingby 1956, kop-parportar till Vantörs kyrka i Högdalen 1959 (se auktionspost 5047) och marmorintarsia till Valands kontorsbyggnad i Stockholm.

2017-09-25

bakg


Ladda ner broschyr