Specialauktion 4 december Carl Deelsbo


Specialauktion med verk av målaren Carl Deelsbo. Carl Deelsbo föddes 1892 i Bollnäs och avled 1990. Deelsbo studerade måleri och skulptur vid Konstakademien i Stockholm samt i Paris och Dresden. Visning fredag 1/12, lördag 2/12, söndag 3/12 och måndag 4/12


Carl Deelsbo föddes i Bollnäs 1892. Han flyttade till Stockholm och började 1909 på Athins målarskola. År 1910 kom in han på in på Konstakademien. Under akademitiden tog han sig namnet Deelsbo då det var orten som kamraterna förknippade med Hälsingland.

Under 1910-talet reser han till Paris för att studera. Han målar även under denna period målningar som är starkt influerade av Matisse, ett experimenterande manér han lämnar permanent för ett expressionistiskt uttryck.

Trots rötterna i Hälsingland, de många och långa utlandsvistelser samt studieresor i Europa återvänder han alltid till Stockholm, där han och hans hustru Annie bodde en stor del av sitt liv på Bondegatan på Södermalm.

Carl Deelsbos arbeten är till stor del expressionistiska landskap och stadsmotiv från olika resor, om man bortser från studieårens arbeten i fauvistisk anda och andra samtida konstformer. Deelsbo var även en skicklig porträttmålare.

2017-11-18

bakg


Ladda ner broschyr